Neglesvamp

Skrevet 10. juni 2016 af Brian Andersen

Effektiv behandling af neglesvamp

Sommeren er over os, og for de fleste mennesker er det dejligt at kunne gå rundt i sandaler. Men for nogle mennesker kan det være særdeles flovt, de lider nemlig af neglesvamp. Foruden at være flovt kan neglesvamp også både være smertefuldt og svært at bekæmpe, og har man først haft neglesvamp en gang, er der stor risiko for at den kommer igen.

I denne artikel vil vi komme med gode råd til hvordan man effektivt behandler neglesvamp. Vi vil komme ind på hvilke midler findes der på markedet, og til sidst hvad man skal gøre for at undgå at neglesvampen kommer igen.

Opt In Image
Træt af neglesvamp?
E-magazine.dk anbefaler Med24.dk

Hos Med24.dk finder du flere produkter til behandling af neglesvamp, blandt andet fra Nalox, Scholl og Cosmaro. Opret dig som medlem og få 5% i bonus på alle ordrer.

Hvad er symptomerne på neglesvamp?

Et af de første tegn på neglesvamp er, at neglens overflade bliver svækket. Neglen begynder måske at sprække eller bliver tyk og grov. Neglen begynder at skifte farve, og får gule eller hvide pletter og striber. Samtidig begynder neglen at lugte dårligt, og den får en ujævn overflade med luftlommer under neglen.

Neglesvamp opstår typisk på tåneglene, og kun i sjældne tilfælde på fingerneglene. Uanset hvilken form for neglesvamp du er ramt af, er det vigtigt at forstå, at neglesvampen ikke forsvinder af sig selv, og hvis den ikke behandles i tide vil den sprede sig. Det er endda muligt helt at miste neglen pga. ubehandlet neglesvamp. Neglesvamp kan være meget svær at bekæmpe, og undertiden kan neglesvampen fortsætte i latent form, og vil komme igen ved manglende eller forkert behandling.

Neglesvamp kan opstå direkte i neglen eller på grund af ubehandlet forsvamp som har spredt sig til neglene. Ofte starter neglesvampen i små hulrum mellem neglen og huden hvor neglen ikke hæfter ordentligt på huden. Her er der perfekte omgivelser til, at de små mikrober kan formere sig.

Neglesvamp

Forskellige typer af neglesvamp

For at iværksætte den bedste behandling, er det vigtigt først at finde ud af hvilken form for neglesvamp du er ramt af.

Den videnskabelige betegnelse for neglesvamp er tinea unguium, onychomycosis eller dermatophytosis unguium. Fælles for dem alle er, at de skyldes en infektion med hudsvampe. Hudsvampe kan inddeles i tre grupper efter deres foretrukne vært. Hos mennesker kaldes de antropofile, og de hyppigste arter er Trichophyton mentagrophytes og Tricophyton rubrum. Neglesvamp kan dog også forårsages af gærsvampe som Candida albicans. 

Trichophyton svampen er  typisk kendetegnet ved, at den ødelægger neglen fra kanten og bevæger sig indad. Hvis du er ramt af denne type svamp, vil neglen typisk begynde at løsne sig langsomt fra huden.

Candida svampen kan ofte forårsage en betændelsestilstand ved negleroden. Disse betændelser har kronisk form, og giver neglen en oliven-brun farve som hurtigt vil ødelægge neglepladen.

Det kan være svært, selv for specialister, præcist at afgøre om du har neglesvamp eller ej, samt hvilken type du eventuelt er ramt af. Nogle gange stilles diagnosen udelukkende på baggrund af neglens udseende, mens der andre gange må foretages en mikroskopisk undersøgelse af svampen for at stille diagnosen. Under alle omstændigheder anbefales det, at blive undersøgt af en læge, hvis du mener du har neglesvamp. På den måde er du sikker på, at påbegynde den rigtige behandling hurtigst muligt.

Behandling af neglesvamp

Selvom neglesvamp i de fleste tilfælde ikke udgør en sundhedsrisiko, men udelukkende er et kosmetisk problem, er det vigtigt at påbegynde den rigtige behandling så snart de første symptomer viser sig. Dette både for at minimere risikoen for tilbagefald samt at hindre varig skade på neglene.

I det følgende vil vi gennemgå nogle af de mest benyttede og mest effektive behandlingsmuligheder for neglesvamp.

Tabletbehandling: Den mest effektive, men også den dyreste behandling mod neglesvamp er en receptpligtig tabletbehandling fra din læge. Tabletterne fx. Terbinafin (Lamisil) består af et anti-svampemiddel som bekæmper svampen meget effektivt og sikrer at den nye neglevækst er fri for neglesvamp. Tabletterne skal typisk tages i 6-12 uger, men det kan tage op til 4-6 måneder før man ser det endelige resultat af behandlingen.

Svampedræbende neglelak: Disse produkter er forholdsvis nye på markedet, og kan købes i håndkøb. De er dog ikke helt så effektive som en tabletbehandling, og anbefales derfor kun til behandling af mildere tilfælde af neglesvamp, eller til forebyggelse. Til gengæld er prisen meget lavere end en tablet behandling. Produkterne skal typisk påføres neglen én gang dagligt på samme måde som en almindelig neglelak. Eksempler på produkter er fx. Nalox og Scholl. Jeg har selv prøvet begge produkter, og har haft størst succes med Scholl neglesvampsbehandling, her så jeg resultater allerede efter 1-2 uger. Scholl kommer desuden i en meget smart pakning med 5 engangsneglefile så man undgår spredning af neglesvamp til raske negle.

Operation: I sjældne og meget alvorlige tilfælde af neglesvamp kan det være nødvendigt at fjerne neglen ved en operation. Dette kan især være tilfældet hvis der er stærke smerter forbundet med lidelsen. Ved at fjerne neglen helt, sikrer man at der gror en rask negl ud.

Hvordan undgår man neglesvamp?

For at hjælpe med at forebygge neglesvamp og for at forhindre tilbagefald, er det vigtigt at have en god hygiejne, og at tænke sig om. Her er nogle af de ting du skal være opmærksom på i dagligdagen for at undgå neglesvamp.

Hold dine negle korte, tørre og rene: Klip dine negle lige over, og ikke runde som mange har for vane at gøre. Hvis nogle af dine negle er tykkere end de andre, skal du file dem ned. Tør dine fødder grundigt efter bad, især mellem tæerne.

Brug de rigtige sokker: Sokker af syntetiske materialer, er bedre til at holde fungen væk fra dine fødder end sokker af bomuld. Husk at skifte sokker ofte, især hvis du sveder meget. Tag dine sko af i løbet af dagen hvis det er muligt.

Undgå tætsluttende fodtøj: Få så meget luft til dine fødder som muligt, fx ved at gå i sandaler.

Brug svampedræbende spray eller pudder: Hvis du har meget fugtige fødder kan du benytte disse midler i skoene.

Brug sko på offentlige steder: Neglesvamp smitter. Gå derfor ikke barfodet på offentlige steder såsom svømmehaller, omklædningsrum osv.

Del ikke fodtøj med andre: Især om sommeren er det vigtigt ikke at dele fodtøj med andre.

Vask dine hænder når du har rørt en inficeret negl: Neglesvamp smitter fra negl til negl.

Du har nu fået en række gode råd til at behandle neglesvamp, og til at undgå at neglesvampen kommer tilbage efter endt behandling. Til sidst skal det dog lige bemærkes, at har du først været ramt af neglesvamp en gang, kommer den med stor sandsynlighed tilbage på et senere tidspunkt. Det er derfor uhyre vigtigt, jævnligt at kigge på dine negle, og påbegynde den rette behandling, så snart de mindste tegn på et nyt angreb af neglesvamp viser sig.


Om forfatteren

Brian Andersen

er en af initiativtagerne til E-magazine, idet han synes der mangler et alternativ til de etablerede medier. Brian interesser sig primært for ny teknologi, herunder mobiltelefoner, TV samt gadgets i alle former. Han interesserer sig også for film, og nogle vil måske ligefrem mene, at han er lidt af en nørd.Back to Top ↑