Aktier

Skrevet 13. marts 2017 af Brian Andersen

0

Hvad er aktier? – Grundlæggende aktieinvestering for begyndere

Aktier er efterhånden blevet hvermandseje. Dette skyldes blandt andet, at renterne er i øjeblikket historisk lave, og det betyder at det også er billigt som aldrig før at låne penge. Har du derimod en opsparing du ønsker at få forrentet, gør det omvendte sig imidlertid gældende. Det er næsten umuligt at få forrentet dit indestående i banker og pengeinstitutter, og der er ligefrem tale om, at der i fremtiden kommer negative renter, hvilket betyder at du så skal betale renter for at have din opsparing stående i banken.

Denne usædvanlige situation, hvor folk der ønsker at optage lån belønnes, mens dem der har en opsparing straffes, får folk med frie midler til at søge efter andre steder at placere sine penge, for at få et fornuftigt afkast. Mange vælger derfor at placere pengene på aktiemarkedet, hvor det stadig er muligt at få et fornuftigt afkast.

Du hører måske ofte venner og bekendte tale om at købe og sælge aktier, eller hører om handel med aktier i diverse nyhedsmedier, men ved du egentlig hvad en aktie er? Dette spørgsmål vil vi besvare i denne artikel, hvor vi også kort kommer ind på de mest grundlæggende ting ved handel med aktier.

Hvad er en aktie egentlig?

Hvis du ejer en aktie i et firma, er du faktisk medejer af firmaet, også selv om du ejer en meget lille det af firmaet. Så simpelt er det faktisk. Hvor stor en del af firmaet du kommer til at eje afhænger af, hvor mange aktier du køber.

Når du er medejer af et firma, betyder det også, at du så længe du har aktier i firmaet, følger firmaet i både op- og nedture. Hvis firmaet klarer sig godt, kommer det også dig til gode, enten i form af stigende aktiekurs eller i form af udbytte, måske begge dele hvis du er heldig. Du kan dog ikke bare købe aktier i et hvilket som helst firma. For at du kan købe aktier i et firma, skal firmaet være et aktieselskab, der er noteret på en børs. I Danmark typisk NASDAQ OMX København, hvor alle de største danske virksomheder er noteret.

Som aktionær, og dermed medejer i et firma, køber du også ret til medbestemmelse når der skal tages vigtige beslutninger. Når du køber en aktie, får du typisk også en stemme på generalforsamlingen, der kan benyttes når der skal tages beslutninger, der kræver aktionærenes accept. Som privat investor er din indflydelse på virksomheden dog ofte begrænset, da du ejer en meget lille del af virksomheden. For at få reel indflydelse i virksomheden skal du være storaktionær, og dermed eje en meget større andel i virksomheden.

Alligevel kan der være en meget god idé at deltage i generalforsamlinger, da du her får mulighed for at få et dybere indblik i virksomheden og dens fremtidsplaner. Du får herved en meget bedre mulighed for at tage stilling til, om du fortsat vil være aktionær i virksomheden, eller om det er klogest at sælge dine aktioner.

I meget store virksomheder er aktierne opdelt i A og B-aktier. Denne opdeling vedrører typisk forskellige rettigheder, fx. har ejere af en A-aktie ret til at stemme på generelforsamlingen, mens ejere af B-aktien ikke har. Der kan også være forskel i, hvor stort udbytte ejerne af de enkelte aktier får udbetalt. Ofte er der også forskel i prisen på A og B-aktier, og har du ikke interesse i at deltage på generalforsamlinger, er det også bedre at købe den ofte billigere B-aktie. Ofte vil man også se betydelig større likviditet i B-aktien, dvs. at langt flere handler med B-aktien, hvilket gør det lettere både at købe og sælge aktien.

Hvorfor udsteder virksomheden aktier?

Umiddelbart kan det lyde til, at virksomheden der udsteder aktierne er taberne, idet de derved går med til at dele deres overskud samt aktiver med aktionærerne. For virksomheden, er det at udstede aktier dog en billig måde at rejse kapital på, uden at skulle ud og låne penge, og dermed betale renter på lånet. Det kan derfor være en billig måde at rejse kapital til at virksomheden kan ekspandere yderligere.

Hvis virksomheden på et senere tidspunkt ikke længere har brug for denne kapital, ser man også at de begynder et aktietilbagekøb. Dette vil sige, at de køber egne aktier tilbage og efterfølgende annullerer dem.

At udstede aktier, er også en måde hvorpå virksomheden kan sprede sin risiko på. Istedet for selv at skulle låne penge til at ekspandere, og dermed tage hele risikoen selv, spredes risikoen istedet ud på de mange aktionærer i virksomheden.

Hvordan tjener jeg penge på aktier?

Der kan være flere gode grunde til at investere i aktier. Måske har du en følelsesmæssig tilknytning til en virksomhed, som du ønsker at støtte, fx. en fodboldklub. Det kan også være du kan opnå fordele som aktionær, fx. får aktionærer i Tivoli over en vis størrelse, gratis adgang til Tivoli. De fleste vælger dog at købe aktier for at få et afkast, og dermed tjene penge på aktierne.

Grundlæggende kan du tjene penge på aktier på to måder. Enten ved at aktiekursen stiger efter du har købt aktien, eller ved at virksomheden udbetaler noget af overskuddet som udbytte til aktionærerne. For at realisere gevinsten ved kursstigninger, er du dog nødt til at sælge aktien igen. Der kan være flere grunde til, at kursen på en aktie stiger, men generelt bestemmes prisen af udbud og efterspørgsel. Er der flere købere end sælgere stiger prisen på aktien, og omvendt. Kursen afhænger også af en række andre faktorer. Er virksomheden lige komme med et godt regnskab eller lancerer virksomheden et nyt banebrydende produkt, vil kursen næsten med sikkerhed stige idet forventningerne til virksomhedens fremtid er større.

Når du får udbetalt udbytte ejer du stadig aktien, som dog ofte falder tilsvarende i værdi efter udbetalingen af udbytte. Dette skyldes, at virksomheden reelt bliver mindre værd ved at udbetale udbytte. Det beløb du får udbetalt som udbytte, kan du enten bruge på at købe flere aktier i virksomheden, eller måske en helt anden virksomhed. Du kan også trække pengene ud, og bruge dem på fx. en ferie eller et par nye sko, valget er dit.

Vi vil i kommende artikler komme nærmere ind på en række emner vedrørende aktiehandel, men dette var de absolut mest grundlæggende ting du skal vide om aktier.  Til sidst er det vigtigt at pointere, at det absolut ikke er risikofrit at handle med aktier, og at der er ikke garanti for at opnå et vist afkast. Mange har dog en tendens til at blive overmodige, især på nuværende tidspunkt, hvor markedet kun er gået opad i mange år efterhånden. Så tænk dig godt om, inden du køber dine første aktier, og invester ikke flere penge end du har råd til at miste.


Om forfatteren

Brian Andersen

er en af initiativtagerne til E-magazine, idet han synes der mangler et alternativ til de etablerede medier. Brian interesser sig primært for ny teknologi, herunder mobiltelefoner, TV samt gadgets i alle former. Han interesserer sig også for film, og nogle vil måske ligefrem mene, at han er lidt af en nørd.Back to Top ↑