Wordpress

Skrevet 28. oktober 2016 af Brian Andersen

0

Få en hjemmeside med WordPress

For bare ganske få år siden var det svært at få sin egen blog eller hjemmeside, og det var derfor nødvendigt at kunne programmere både html og php. Det var måske ikke alle, der havde mod på at lære at programmere, og mange opgav derfor tanken om at få sin egen hjemmeside.

Meget har ændret sig siden, og nu har alle muligheden for at få en hjemmeside, uanset om de kan programmere eller ej. Der findes flere gratis tjenester hvor du kan oprette din blog fx. Blogger.com. Ulempen ved disse sider er, at du ikke kan få dit eget domænenavn, og at du ikke har fuld kontrol over din side. Desuden vil det være uheldigt, at have brugt en masse tid på at opbygge din hjemmeside, hvis tjenesten på et tidspunkt skulle lukke.

Hvis du er seriøs med din hjemmeside, er det derfor en stor fordel at have dit eget domæne. Vi vil derfor i denne artikel hjælpe dig med at oprette dit eget domæne, købe et webhotel samt oprette din hjemmeside med Wordpress. Denne guide er målrettet begyndere uden forudgående kendskab til WordPress, og vil hjælpe dig med at få din egen hjemmeside med WordPress online på under en time.

Opt In Image
Ny hjemmeside?
E-magazine.dk anbefaler UnoEuro

Hos UnoEuro koster et godt webhotel ikke en formue. Priserne starter ved bare en Euro pr. måned, så her kan alle være med.

UnoEuro får gode anmeldelser på Trustpilot og har 5/5 stjerner.

Hvad er WordPress?

WordPress er et såkaldt CMS (Content Management System), som kort fortalt betyder at WordPress er et komplet system som du kan bruge til at drive din hjemmeside. WordPress er et af det mest populære CMS-systemer, og dette er der flere gode grunde til. Den vigtigste grund er, at en hjemmeside med WordPress nok er den letteste og hurtigste måde at få en hjemmeside på, hvis du ikke har erfaring med at lave hjemmesider.

På trods af, at WordPress er et CMS, er der masser af muligheder for at tilpasse det til netop dine behov. Mulighederne er nærmest uendelige, og der findes flere tusinde plugins der udvider funktionaliteten i WordPress, og det kræver sjældent særlig viden at bruge dem. Sidst men ikke mindst er WordPress gratis, det samme er de fleste plugins og temaer. De lidt mere professionelle temaer og plugins til større hjemmesider koster dog ofte et par hundrede kroner, men i forhold til at skulle udvikle dem selv, er det meget billigt.

Få en hjemmeside med WordPress

Første skridt på vejen til at få en hjemmeside med WordPress, er at finde et godt domænenavn. Danske domæner ender på .dk, og hvis din hjemmeside skal være på dansk, anbefaler jeg at købe et dansk domæne til din hjemmeside. Når du skal vælge domænenavnet, er der et par generelle huskeregler der er gode at have med.

For det første skal du vælge et domænenavn der er let at huske for brugerne af hjemmesiden. Undgå at bruge andre firmaers navne eller varemærker i domænenavnet, da dette kan skabe problemer på sigt, fx i form af retssager.

Det kan til tider være svært at finde et godt domænenavn, der samtidigt er ledigt, men på UnoEuro’s hjemmeside kan du øverst på siden let teste om det domæne du påtænker at købe er ledigt.

Når du har besluttet dig for et domænenavn og har kontrolleret at det også er ledigt, er du klar til at købe domæne og webhotel. Her er det lettest hvis du køber både domæne og webhotel i samme ombæring. Der findes flere forskellige hostingselskaber på det danske marked. UnoEuro og Meebox er begge populære danske udbydere af webhoteller, og de er begge rigtigt gode til prisen. Der findes dog mange forskellige meninger om hvem der er bedst, og det kommer også an på hvor meget trafik du forventer på din nye hjemmeside.

Selv har jeg rigtig gode erfaringer med UnoEuro, som jeg har benyttet til mange hjemmesider i årenes løb. Deres priser er yderst fornuftige, og de få gange jeg har haft brug for support, har de hurtigt hjulpet mig med problemet. En anden fordel ved UnoEuro er, at de tilbyder 1-click-install af WordPress. Dette betyder, at du ved bare at klikke på en knap kan installere WordPress på dit webhotel. Du slipper således for at rode med brugernavne, passwords, opsætning af databaser osv.

Når du har købt dit nye domæne og webhotel får du kort tid efter en mail fra UnoEuro, som indeholder alle oplysningerne om dit webhotel såsom brugernavn, password og serveroplysninger. Du vil desuden også få en mail fra DK Hostmaster, som beder dig om at bekræfte dit nye domæne på deres hjemmeside. Når dette er gjort, vil du efter kort tid få endnu en mail fra UnoEuro, som bekræfter at dit webhotel nu er klar til brug.

Det er nu blevet tid til at installere WordPress på dit webhotel.

Installation af WordPress via 1-Click-install

Hvis du har købt et webhotel hos enten UnoEuro eller Meebox, er det utroligt let at installere WordPress idet de tilbyder en såkaldt 1-click-installation af WordPress. I det følgende viser vi hvordan dette gøres hos UnoEuro.

Start med at logge ind i dit kontrolpanel hos UnoEuro. Til dette skal du bruge det brugernavn og password som du har modtaget i mailen fra UnoEuro. På forsiden af dit kontrolpanel finder du en oversigt over de domæner du har hos UnoEuro. Vælg det domæne du ønsker at installere WordPress på i drop-down menuen øverst til venstre, og klik på 1-Click-installation under menupunktet services.

Du får nu en liste over de forskellige systemer du kan installere på dit webhotel, her vælges WordPress. Du ser nu nedenstående skærmbillede, hvor du skal vælge brugernavn samt adgangskode til din nye hjemmeside. Jeg anbefaler, at du af sikkerhedsmæssige årsager, vælger er andet brugernavn end admin. Du skal desuden indtaste din e-mail adresse samt en titel på din nye hjemmeside. Når du har udfyldt dette, klikker du på knappen til højre, og din nye hjemmeside med WordPress er klar på få minutter.

WordPress installation

Installation af WordPress via FTP

Hvis udbyderen af dit webhotel ikke tilbyder 1-Click-installation af WordPress, er du nødsaget til at installere WordPress manuelt via FTP. Installation af WordPress via FTP tager ikke mere end 5 minutter, men forudsætter lidt kendskab til FTP og FTP-software.

Det første du skal gøre er, at hente den nyeste version af WordPress. Når det er gjort, pakker du filerne ud til en mappe på din computer, og bruger dit foretrukne FTP-software til at uploade filerne til dit webhotel. Filerne skal typisk placeres i en mappe der hedder /public_html/ som ligger i roden på FTP-serveren. For at logge på FTP-serveren, skal du bruge de oplysninger som du fik tilsendt i mailen fra UnoEuro.

Hos andre udbydere kan det være nødvendigt at oprette en MySQL database manuelt, men hos UnoEuro er databasen allerede oprettet, så hvordan det gøres vil vi ikke beskrive nærmere.

Når filerne er uploaded til FTP-serveren og databasen er oprettet, er det tid til selve installationen af WordPress. Dette startes ved at gå til den URL hvortil du uploadede filerne, typisk dinside.dk.

Hvis WordPress ikke kan finde en konfigurationsfil får du måske en fejlmeddelelse, men det er helt normalt. Klik blot på knappen for at lave en konfigurationsfil.

På det næste skærmbillede skal du indtaste diverse oplysninger (database navn, brugernavn, password, database host samt table prefix). De oplysninger du ikke selv skal vælge, finder du i mailen fra UnoEuro.

Wordpress setup

Resten af installationen af WordPress er ligetil, og du skal blot følge instruktionerne på skærmen. Du er nu klar til at skrive artikler på din nye hjemmeside med WordPress. Dette var blot en hurtig guide til at få din nye hjemmeside online, og kommer ikke ind på selve brugen af WordPress. Ønsker du at læse mere om de lidt mere avancerede funktioner i WordPress, anbefaler vi bogen WordPress Manualen, som er en over 180 siders E-bog om WordPress, som grundigt og kyndigt hjælper dig med at lave din egen hjemmeside eller webshop. Bogen koster 149 kr. men du kan få første del af bogen gratis, og se om det er noget for dig.


Om forfatteren

Brian Andersen

er en af initiativtagerne til E-magazine, idet han synes der mangler et alternativ til de etablerede medier. Brian interesser sig primært for ny teknologi, herunder mobiltelefoner, TV samt gadgets i alle former. Han interesserer sig også for film, og nogle vil måske ligefrem mene, at han er lidt af en nørd.Back to Top ↑