Topdressing

Skrevet 19. marts 2016 af Brian Andersen

Topdressing – Hemmeligheden bag en flot græsplæne

Mange danskere bruger utroligt meget tid i deres have om sommeren, og mange sætter en ære i, at have en flot have. I mange villakvarterer har man ligefrem indtryk af, at der udspiller sig en kamp om, hvem der har vejens flotteste have.

Hvis man spørger folk om, hvad de først lægger mærke til ved en have, er jeg sikker på, at mange vil svare græsplænen. Der er jo heller ikke noget flottere, end en rigtig mørkegrøn græsplæne. Desværre er det ikke så nemt at opnå dette resultat, og mange har til tider helt lyst til, at opgive kampen mod mos og ukrudt.

I denne artikel vil vi kigge nærmere på et produkt der kaldes for topdressing, et produkt som kan gøre underværker for din græsplæne, hvis den er lidt forsømt.

Opt In Image
Topdressing i bigbag
E-magazine.dk anbefaler grusdirekte.dk

Hos Grus Direkte kan du købe topdressing i praktiske bigbags til landets bedste priser. Slip for alt besværet, og få leveret direkte til døren. Priserne er inklusiv levering!

Hvad er topdressing?

Topdressing er kort fortalt en blanding af kompost og sand, men kommer i flere forskellige blandingsforhold afhængig af producent. Jeg køber selv mit topdressing hos Grusdirekte.dk, som oplyser følgende indhold i deres topdressing:

Tørstof 49,0%
Kvælstof, total N 6 kg/ton
Fosfor, total P 6 kg/ton
Kalium 1,5 kg/ton
Magnesium 4 kg/ton
Calcium (Ca) 8,3 kg/ton
Svovl 0,9 kg/ton

Formålet med blandingen er, at komposten giver næring til græsplænen. Da topdressing består af organisk kompost, vil topdressingen løbende frigive næringsstoffer til plænen over en længere periode. Man siger, at topdressing indeholder størstedelen af den næring plænen behøver i en periode på 2 år. Hvis din græsplæne er meget misholdt vil jeg dog anbefale, at tilføre topdressing hvert år.

Sandet hjælper med at gøre jorden mere porøs og luftig, hvilket både er til nytte for græsrødderne samt alle de dyr der lever i jorden. Sandet hjælper desuden med at lukke små huller og ujævnheder der evt. måtte være efter fjernelse af ukrudt samt evt. vertikalskæring/plæneluftning.

Hvis man tilfører topdressing med jævne mellemrum, vil topdressingen på sigt virke jordforbedrende, hvilket har en række fordele. Hvis du har en meget sandet jord kender du sikkert til, at plænen meget hurtigt tørrer ud om sommeren. Efter en eller flere behandlinger med topdressing vil du opleve, at græsplænen bliver bedre til at holde på vandet, og derfor bedre kan klare sig i tørre perioder. Topdressingen stimulerer også de eksisterende græsplanter til at producere nye skud, hvilket resulterer i en tættere græsplæne. Dette bevirker, at ukrudt og mos får meget sværere ved at finde fodfæste i plænen.

Hvordan bruges topdressing?

Der er ikke nogen egentlig facitliste på, hvordan man skal bruge topdressing. Topdressingen kan som udgangspunkt bruges når du lige synes plænen trænger til et skud ekstra gødning, blot er det vigtigt at græsset er i god vækst så det kan optage næringen. De fleste giver dog deres plæne topdressing i april måned og kombinerer det med vertikalskæring/plæneluftning samt eftersåning. Det bevirker, at de nye græsfrø falder ned i de riller som laves af vertikalskæreren og derefter dækkes med et tyndt lag topdressing, hvilket forbedrer spiringsmulighederne.

Jeg benytter selv nedenstående fremgangsmåde i starten af april, og har efter et par år fået en markant flottere græsplæne.

1. Hvis græsset er højt slår jeg det først med plæneklipperen på lav højde. Gerne omkring 3-4 cm.

2. Plænen køres over med en vertikalskærer/plænelufter. Jeg kører selv både på kryds og tværs, så der laves så mange riller som muligt, dette giver både ilt til græsrødderne og løsner jordoverfladen.

3. Løsnet mos og løv fjernes

4. Efterså græsplænen med en græsblanding beregnet til eftersåning.

5. Fordel et tyndt lag topdressing på omkring 5 mm over hele plænen. Jeg plejer at fylde en trillebør og tippe det af i små bunker. Herefter bruger jeg bagsiden af en rive til at fordele topdressingen. Sørg for at få den godt ned i rillerne samt udjævne evt. ujævnheder.

6. Plænen kan evt. til sidst trækkes over med en palle eller rivenet for at få den så jævn som muligt.

Ovenstående er en ret hårdhændet behandling af græsplænen, men er samtidig den metode der giver det bedste resultat. Du skal dog være opmærksom på, at plænen vil være lidt sort indtil græsset er vokset igennem topdressingen. Du skal derfor ikke give dig kast med ovenstående, hvis du skal holde havefest for hele familien i den nærmeste fremtid.

Er du i tvivl om hvor meget topdressing du skal bruge, så kan du med fordel benytte denne mængdeberegner. Du indtaster blot målene på din græsplæne samt hvor tykt lag topdressing du ønsker at give, herefter beregnes den mængde topdressing du skal bruge.

 


Om forfatteren

Brian Andersen

er en af initiativtagerne til E-magazine, idet han synes der mangler et alternativ til de etablerede medier. Brian interesser sig primært for ny teknologi, herunder mobiltelefoner, TV samt gadgets i alle former. Han interesserer sig også for film, og nogle vil måske ligefrem mene, at han er lidt af en nørd.Back to Top ↑