Insektsæbe

Skrevet 7. april 2016 af Brian Andersen

Hjemmelavet insektsæbe – billigt og let at lave

Foråret nærmer sig med hastige skridt, og for mange mennesker er det begyndelsen på året i haven. Dette er en tid mange ser frem til hele vinteren, men desværre er det også startskudet til den evige kamp mod de insekter, der ødelægger vores dyrt indkøbte planter. Det drejer sig fx. om bladlus, mellus, trips og spindemider, og har du fx. roser i haven kender du helt sikkert problemet med grønne bladlus der spreder sig med lynets hast.

Mange benytter sig derfor af en såkaldt insektsæbe for at komme skadedyrene til livs. Insektsæber er ganske effektive mod netop disse insekter, men er desværre også meget dyre, og priser på op til 179 kr. for ½ liter er ikke usædvanligt. Når prisen ligger på dette niveau, kunne kan forstille sig, at der er benyttet meget kostbare og avancerede ingredienser i insektsæben. Dette er dog langt fra tilfældet, og det betyder heldigvis, at vi let kan lave en hjemmelavet insektsæbe til en brøkdel af prisen. Den hjemmelavede insektsæbe har nøjagtig samme virkning, som den der er købt i byggemarkedet eller havecenteret. Dog er prisen til sammenligning ca. 1 kr. pr. liter, så der er altså tale om en kæmpe besparelse ved en hjemmelavet insektsæbe.

Ingredienser til hjemmelavet insektsæbe

  • 1 liter vand
  • 1-2 spsk. flydende brun sæbe
  • 2 spsk. husholdningssprit
  • 1 forstøverflaske eller giftsprøjte

Man kan sagtens lave en hjemmelavet insektsæbe der er stærkere end ovenstående, men for at undgå at skade planterne unødigt, anbefales det at starte med denne blanding. Husk i øvrigt, at læse varedeklarationen på den brune sæbe grundigt. I nogle brune sæber, er der tilsat en række tilsætningsstoffer som gør den giftig for plantene. Det er derfor vigtigt, at den kun indeholder brun sæbe og vand.

Ingredienserne blandes i forstøverflasken eller giftsprøjten. Du har nu en hjemmelavet insektsæbe, der er klar til brug med det samme. Du kan sagtens gemme overskydende insektsæbe i flasken, dog skal den, hvis den har stået længere tid, rystes inden den skal bruges næste gang.

Man bør så vidt muligt undgå at behandle planterne i direkte solskin, da dette kan give svedne blade. Istedet bør man foretage behandlingen i gråvejr eller om aftenen. Når de angrebne planter skal behandles, er det vigtigt at bladene er fugtige over det hele, også på undersiden. Ligeledes er det vigtigt, at ramme alle skadedyrene, da de ellers hurtigt vil komme igen. Hvis dine planter er hårdt angrebet, kan det være nødvendigt at gentage behandlingen efter ca. 4 dage.

Selvom hjemmelavet insektsæbe sjældent er skadeligt for planterne, anbefalet det evt. at teste insektsæben på nogle få blade for at være på den sikre side. Vent herefter mindst 24 timer for at se, om bladene har taget skade. Se efter plettede, brune eller rynkede blade. Hvis planterne har taget skade er den hjemmelavede insektsæbe for stærk, og skal fortyndes med vand hvorefter du kan prøve igen. Planter der ofte tager skade af insektsæben er fx. bønner, agurker, bregner og ærter.

Hvordan virker insektsæbe?

Nogle mennesker tror, at insektsæben virker ved blot at skylle insekterne væk. Dette er dog ikke tilfældet, og til dette kan man blot bruge almindeligt vand.

De virksomme ingredienser i insektsæben er sæbe og sprit. Disse ingredienser er især virksomme mod bløddyr såsom bladlus, mider og trips, og virker kort fortalt ved at opløse eller fjerne insekternes cellemembraner og derved deres naturlige beskyttende belægning. Insekterne tørrer derfor ud og dør.

Det skal bemærkes, at insektsæben ikke kun bekæmper skadedyrene, men også evt. godartede insekter der måtte sidde på bladene. Hvis man ønsker at undgå dette, er en anden mulighed at bekæmpe skadedyrene biologisk ved hjælp af såkaldte nyttedyr.


Om forfatteren

Brian Andersen

er en af initiativtagerne til E-magazine, idet han synes der mangler et alternativ til de etablerede medier. Brian interesser sig primært for ny teknologi, herunder mobiltelefoner, TV samt gadgets i alle former. Han interesserer sig også for film, og nogle vil måske ligefrem mene, at han er lidt af en nørd.Back to Top ↑