Eftersåning af græsplænen

Skrevet 23. april 2016 af Brian Andersen

Eftersåning af græsplænen – Få en flot græsplæne til sommer

Noget af det vigtigste for mange haveejere, er at have en flot grøn græsplæne, og mange bruger meget tid og energi på at opnå dette. Desværre opnår de aldrig det ønskede resultat, og de risikerer i stedet at spilde deres dyrebare tid i jagten på den flotte græsplæne.

Dette skyldes, at de ikke kender til de få hemmeligheder, der skal til for at opnå græsplænen, der vil gøre naboen grøn af misundelse. Vi har i en tidligere artikel kigget nærmere på topdressing af græsplænen, og i denne artikel vil vi skrive om, en ofte overset, måde at forny sin græsplæne på, nemlig eftersåning af græsplænen.

Gartnere og andre med meget forstand på græsplæner, kender alt til eftersåning af græsplænen, men desværre er det ikke noget den almindelige husejer tænker på, før det er for sent. Eftersåning bør, efter min mening, være en del af den årlige forebyggende pleje af græsplænen, i stedet for at være noget man foretager sig, når plænen er blevet brun og trist, eller mosset har fået overtaget i plænen. Det er derfor en rigtig dårlig idé, at være næring med græsfrøene, da det i værste fald kan tage flere år, at rette op på en dårlig vedligeholdt græsplæne.

Eftersåning af græsplænen – Trin for trin

Eftersåning af græsplænen kan gøres både forår og efterår, men jeg synes selv man får det flotteste resultat ved at gøre det i foråret. Jeg plejer selv, at kombinere eftersåning af græsplænen med vertikalskæring/plæneluftning og udlægning af topdressing i det tidlige forår. Jeg benytter selv denne fremgangsmåde:

Klargøring af græsplænen

For at opnå det bedste resultat af dine anstrengelser, er det vigtigt ikke at springe over hvor gærdet er lavest, i forhold til klargøring af græsplænen. I denne fase er det vigtigt, at få rettet op på de eventuelle problemer der er i plænen, da eftersåning af græsplænen eller kun er en midlertidig løsning. Det være sig ujævnheder i plænen, mos i plænen osv.

For at give de nye græsfrø de bedste vækstbetingelser, slås plænen så lavt som muligt inden eftersåning, og afklip, blade osv. fjernes. Dette mindsker konkurrencen fra den eksisterende plæne, og giver de nye græsfrø bedre kontakt med jorden. Det er derfor ikke en optimal løsning, blot at kaste græsfrø udover den eksisterende plæne. Det bedste vil helt sikkert være, at bruge en vertikalskærer inden eftersåning, men en rive og lidt hårdt arbejde kan også gøre det. Det afhænger selvfølgelig også af, hvor stort areal man ønsker at efterså.

Eftersåning af græsplænen samt gødning

Når du skal efterså græsplænen er det vigtigt, at du benytter græsfrø af høj kvalitet. Det er faktisk stor forskel på græsfrø, og frøene er altafgørende for resultatet. Uanset hvor stor indsats du lægger i projektet, bliver kvaliteten aldrig bedre end de græsfrø du sår.

Når plænen er klargjort og frøene indkøbt, er det tid til eftersåning og gødning af græsplænen. Dette foregår ganske enkelt ved, at frøene spredes ud over plænen. Jeg anbefaler at benytte en frø- og gødningsspreder, hvilket giver det bedste resultat, da man får spredt græsfrø og gødning mere ensartet, end ved såning med håndkraft. Jeg eftersår altid hele græsplænen og ikke bare de bare pletter. På den måde får man fornyet hele plænen, hvilket er med til at gøre den endnu tættere, og dermed mere modstandsdygtig overfor ukrudt.

Når eftersåning af græsplænen er overstået, er det en fordel at give plænen en gang gødning. En almindelig kunstgødning er helt fint, men jeg benytter mig altid af topdressing. Det har den fordel, at de nye græsfrø dækkes til, så de får optimale betingelser. Gødningen i topdressingen er desuden organisk, så den frigives over en meget længere periode end kunstgødning, der virker med det samme.

Efterfølgende vedligeholdelse af græsplænen

Der er delte meninger om hvorvidt det er nødvendig, at vande når du har eftersået græsplænen. Nogle mener, at plænen konstant skal være fugtig, og vander derfor flere timer om dagen. Det kan godt være, at frøene spirer hurtigere når du vander græsplænen, men jeg gør det ikke selv. For det første synes jeg, at det er alt for dyrt og besværligt, og hvis man tænker lidt på miljøet, er det heller ikke særligt fornuftigt. Hvis man eftersår græsplænen i det tidlige forår, er det danske klima stadig så ustabilt, at der sjældent er længereværende tørre perioder. Jeg har desuden den teori, at hvis man ikke vander sin græsplæne, tvinger man græsrødderne til at søge længere ned i jorden, hvilket giver den stærkere plæne. Denne teori, har jeg dog ingen videnskabelig dokumentation for.

Ellers er der ingen særlige forbehold du skal tage, ved eftersåning af græsplænen. Har du større arealer der er helt bare, bør du dog så vidt muligt undgå at færdes på dem. indtil de nye græsfrø har fået rodfæste. Når det nysåede græs er et par cm. højt, kan du slå græsset. Slå gerne græsset så lavt som muligt i den første tid, da der derved kommer mere lys og vand til de nye planter.


Om forfatteren

Brian Andersen

er en af initiativtagerne til E-magazine, idet han synes der mangler et alternativ til de etablerede medier. Brian interesser sig primært for ny teknologi, herunder mobiltelefoner, TV samt gadgets i alle former. Han interesserer sig også for film, og nogle vil måske ligefrem mene, at han er lidt af en nørd.Back to Top ↑