Undgå skimmelsvamp

Skrevet 27. februar 2016 af Brian Andersen

10 tips til at undgå skimmelsvamp i hjemmet

Skimmelsvamp i hjemmet, er et mere udbredt problem end det var før i tiden. Dette skyldes, at der i moderne byggerier fokuseres meget på, at skabe så energieffektive bygninger som muligt. En af bivirkningerne ved dette er, at husene ofte bliver så tætte, at man fjerner den naturlige ventilation der ofte er i ældre bygninger.

I et nyt hus, er det derfor nødvendigt at skabe mere ventilation, end i et tilsvarende ældre hus, og mange vælger derfor at installere et mekanisk ventilationssystem for blandt andet at undgå skimmelsvamp. Dette er dog ofte en meget dyr løsning, og i denne artikel vil vi derfor se på, hvilke andre forholdsregler du kan tage, for at undgå skimmelsvamp i hjemmet.

Opt In Image
Har du skimmelsvamp i huset?
E-magazine.dk anbefaler 3byggetilbud.dk

Hos 3byggetilbud.dk kan du let indhente 3 uforpligtende tilbud på netop din opgave, fx. udbedring af skimmelsvamp i huset. På den måde er du sikker på ikke at betale for meget. Bestil 3 gratis tilbud nu!

Hvad er skimmelsvamp?

Inden vi kigger nærmere på hvordan du kan undgå skimmelsvamp i hjemmet, skal vi lige have på plads hvad skimmelsvamp egentlig er.

Skimmelsvamp er meget små såkaldte mikroorganismer. Det antages, at der findes over 1 million forskellige arter af skimmelsvamp, hvoraf kun ca. 100.000 arter er navngivet. Skimmelsvamp findes i stort antal i naturen, og endda også i vores hjem. I naturen gør skimmelsvamp stor nytte, idet den er med til at nedbryde dødt organisk materiale, fx. visne planter og døde dyr. I vores hjem derimod, er sagen en anden, og skimmelsvamp i større mængder kan let ødelægge hele tagkonstruktioner, og det kan være en meget bekostelig affære at bekæmpe den.

Det er også vigtigt, at undgå skimmelsvamp i forhold til dit helbred. Hvordan skimmelsvamp påvirker dit helbred varierer fra person til person, og er også afhængig af antallet af svampesporer i hjemmet. De almindelige symptomer på skimmelsvamp er hoste, nys og problemer i halsen. Personer med astma og allergier er særligt udsatte i forhold til skimmelsvamp i hjemmet, og kan ofte opleve at deres astma og allergi bliver værre pga. skimmelsvamp. For denne gruppe er det derfor særligt vigtigt at undgå skimmelsvamp.

Skimmelsvamp kan gro på stort set alle materialer og overflader hvis betingelserne er rigtige. For at skimmelsvamp kan gro, kræves der fugt, ilt og organisk materiale som svampen kan leve af. Desuden må temperaturen ikke være for høj eller for lav, skimmelsvamp trives således bedst ved temperaturer mellem 20 og 30 grader.

Skimmelsvamp findes kun hvor der er fugt, dvs. ingen fugt ingen skimmelsvamp. Det er derfor altafgørende at fokusere på, at nedbringe fugten i din bolig for at undgå skimmelsvamp. Mange tror dog fejlagtigt, at så længe luftfugtigheden er lav, er der ikke risiko for skimmelsvamp. Dette er desværre ikke tilfældet, idet en overflade sagtens kan have en højere relativ fugtighed end den omgivende luft. Vi kender problemet fra vores vinduer, hvor der især om vinteren kan skabes kondens. Denne kondens skyldes temperaturforskellen – på ydersiden af ruden er der måske under frysepunktet mens der på indersiden er 22 grader.

Nu er det klart, at for at undgå skimmelsvamp i boligen skal vi nedbringe luftfugtigheden. Heldigvis behøver man ikke, at investere mange penge i ventilationsanlæg, du kan med en række simple råd kan gøre meget for at undgå skimmelsvamp.

Gode råd til at undgå skimmelsvamp

1. Mål luftfugtigheden i rummene

Hvis du vil undgå skimmelsvamp, er det en god idé at starte med at måle luftfugtigheden i din bolig, for på den måde at få et overblik over eventuelle fugtproblemer. Til dette bruges et digitalt hygrometer. På den måde har du altid overblik over luftfugtigheden i din bolig.

Det er vigtigt, at måle luftfugtigheden over en længere periode, da der kan være naturlige udsving i luftfugtigheden. Lav evt. en logbog hvor du anfører dato og luftfugtighed i de forskellige rum.

2. Luft tilstrækkeligt ud

Det kan ikke siges ofte nok. Det absolut bedste råd til at undgå skimmelsvamp er, at lufte tilstrækkeligt ud og dermed nedsætte luftfugtigheden i boligen. Mange går rundt i den tro, at de lufter tilstrækkeligt ud, men faktisk er det de færreste der også gør det. Generelt anbefales det, at lufte ud med gennemtræk 3 gange dagligt af 5-10 minutters varighed.

Det er vigtigt at understrege, at der skal luftes ud hele året, også i de kolde vintermåneder. Dette giver selvfølgelig et vist varmetab, men om vinteren opholder vi os mere indendørs, og dermed er behovet for udluftning faktisk størst om vinteren. Hvis det er meget koldt, kan du dog lufte ud i lidt kortere tid end normalt.

For at minimere varmetabet om vinteren, er det vigtigt at skabe gennemtræk i en kortere periode. Hvis man derimod har et vindue til at stå på klem i en længere periode, nedkøles møbler og andet inventar, og dette kræver meget energi at varme op igen.

3. Brug emhætten når du laver mad

Det er vigtigt at bruge emhætten når du laver mad, ikke bare for at undgå lugtgener, men også for at undgå skimmelsvamp. Madlavning er nemlig med til at øge luftfugtigheden i boligen betragteligt, prøv fx. at tænke på hvor meget vanddamp der stiger op, når du koger kartofler.

Mange har dog den dårlige vane, ikke at tænde for emhætten fordi de synes den larmer. For at undgå dette problem kan man investere i en emhætte med ekstern motor. Motoren til emhætten placeres på loftet, og man kan derfor overhovedet ikke høre emhætten i køkkenet.

For at emhætten altid yder optimalt, anbefales det, med jævne memmelrum, at kontrollere at filtre og aftræk virker optimalt. Især er det vigtigt at rense filteret, giv det evt. en tur i opvaskemaskinen hvis det kan klare det.

4. Undgå at tørre tøj indendørs

Mange har den dårlige vane, at tørre tøj indendørs på tørrestativer, især om vinteren. Dette er en rigtig dårlig idé hvis du vil undgå skimmelsvamp, en maskinfuld fugtigt tøj kan nemlig sagtens afgive flere liter vand til luften i rummet. Hvis du ikke har andre muligheder end at tørre dit tøj indendøres, skal du være meget opmærksom på, at lufte ekstra godt ud i det pågældende rum.

Istedet for at tørre dit tøj indendørs, anbefales det at tørre det udendørs eller at bruge en tørretumbler der opsamler fugten.

5. Opvarm alle rum i huset

Opvarmning af boligen er dyrt, og det kan derfor være fristende at spare på varmeregningen ved ikke at opvarme de rum, man ikke bruger så meget. Dette er imidlertid en dårlig idé, hvis man vil undgå skimmelsvamp i rummene.

Det anbefales, at holde temperaturen på mindst 18 grader i alle husets rum. Da der ofte er større risiko for fugt på badeværelset, må temperaturen her gerne være 22-24 grader.

6. Undgå store temperaturudsving

Store temperaturforskelle skaber kondens og fugt. Undgå derfor at sænke temperaturen mere end et par grader om natten. Det er fx. også en dårlig idé at slukke for varmen mens du er på ferie.

7. Undgå kondens i vinduer

De fleste kender sikkert problemet med kondens i vinduerne, og især i vintermånederne kan dette være et problem på grund af de store temperaturforskelle. Hvis du har store problemer med kondens i vinduerne, er her et par gode råd til hvordan du kan undgå skimmelsvamp i vinduerne.

Hvis du har vinduer med indbygget friskluftsventil, er det vigtigt at de er åbne, også selvom det er koldt udenfor. Det er også en god idé, at rense dem med jævne mellemrum, da de let kan stoppe til med støv og andet snavs.

Undgå at begrænse luftcirkulationen omkring vinduerne med eksempelvis store lukkede gardiner. Hvis du har tillukkede gardiner om aftenen, så åben dem inden du går i seng. På den måde kommer der frisk luft til vinduerne om natten hvor temperaturforskellene er størst.

Kondens på vinduerne kan også skylden for lav temperatur i rummet. Prøv at hæve temperaturen et par grader, og se om det afhjælper problemet.

8. Skab bedre luftcirkulation i rummene

For mange ting i rummene kan ødelægge den naturlige luftcirkulation. Har du mange ting, kan en generel oprydning gøre underværker for luftcirkulationen.

Stil derfor heller ikke møbler helt op af kolde ydervægge, da dette kan give mug på væggene.

9. Undersøg om der er kuldebroer

Uanset hvor meget man gør for at undgå skimmelsvamp i boligen, kan det være svært hvis der er kuldebroer i konstruktionen.

Typiske kuldebroer findes især ved vinduer og døre. Ofte kan man mærke dem med hånden, men har du mistanke om kuldebroer, anbefales det at kontakte en specialist, der har udstyret til at finde kuldebroer i konstruktionen.

10. Gennemgå huset med jævne mellemrum

Det sidste råd er egentlig ret åbenlyst, men er alligevel noget som mange husejere glemmer. Gør det til en vane at gennemgå huset med jævne mellemrum, for at sikre at alt er som det skal være.

Har der fx. været snestorm, så gå en tur på loftet for at se om der skulle være kommet sne ind. Har du en krybekælder, så kontroller om der skulle stå vand.

Finder du et problem, så er det vigtigt at du løser problemet med det samme, det bliver blot værre ved at udskyde det.


Om forfatteren

Brian Andersen

er en af initiativtagerne til E-magazine, idet han synes der mangler et alternativ til de etablerede medier. Brian interesser sig primært for ny teknologi, herunder mobiltelefoner, TV samt gadgets i alle former. Han interesserer sig også for film, og nogle vil måske ligefrem mene, at han er lidt af en nørd.Back to Top ↑