Samsung SSD

Skrevet 22. maj 2016 af Brian Andersen

0

Få fart på din PC med en Solid State Disk

Alle kender den gode fornemmelse man får, når man har en ny computer med en frisk installation af Windows. Computeren starter op på få sekunder, og er generelt en fornøjelse at bruge.

Desværre varer glæden ikke længe, da systemet ofte bliver gabende langsomt efter kun kort tids brug. En af løsningerne på dette kendte problem er, at installere en Solid State Disk, som nu endelig er ved at nå et prisniveau hvor alle kan være med. Samtidig er kapaciteten på Solid State Diskene også vokset, så de nu er et reelt alternativ til de almindelige harddiske.

I denne artikel vil vi beskrive fordelene ved at udskifte din almindelige harddisk med en Solid State Disk, samt komme med vores bud på et par gode diske.

Opt In Image
Træt af en langsom PC?
E-magazine.dk anbefaler Wupti.com

Hos Wupti.com finder du et bredt udvalg af Solid State Diske fra blandt andet Intel, Kingston og Samsung. Fri levering på alle varer uanset pris.

Hvad er forskellen på en Solid State Disk og en harddisk?

Tidligere har den væsentligste forskel mellem en Solid State Disk og en almindelig harddisk været prisen. Mens man har kunne få almindelige harddiske med flere terabytes kapacitet til omkring 1000 kr., har Solid State Diskene indtil nu kun været tilgængelige i mindre versioner til en meget højere pris.

Udover prisen, er de to former for harddiske bygget på to meget forskellige teknologier. Den almindelige harddisk har været med os i en del år efterhånden, og har gennemgået en udvikling der er uden sidestykke i IT-verdenen. Grundlæggende er teknologien den samme, som da den første kommercielle harddisk blev introduceret i 1956 af IBM.

Den almindelige mekaniske harddisk virker kort fortalt ved, at data gemmes på en eller flere roterende dataplader og aflæses af et læsehoved. Teknologien har selvfølgelig udviklet sig siden 1956, og kapaciteten er mangedoblet ligesom læsehastigheden. Grundlæggende bygger teknologien dog stadig på de samme principper.

En Solid State Disk er fundamentalt anderledes end de traditionelle harddiske. Til forskel fra den almindelige harddisk indeholder en Solid State Disk ingen mekaniske dele, men er istedet opbygget af en række Flash-moduler. Dette har flere fordele, og blandt andet er en Solid State Disk komplet lydløs, ligesom den også er mere modstandsdygtig overfor stød og rystelser end den traditionelle harddisk. En anden fordel er strømforbruget, som i de fleste tilfælde er under 1 Watt, hvilket er en del lavere end normale harddiske. Dette sammen med holdbarheden, gør Solid State Diske specielt velegnede til bærbare computere og andre mobile enheder, hvor netop strømforbrug er en vigtig faktor.

En anden væsentlig fordel ved Solid State Diske er hastigheden. Solid State Disken har meget lavere tilgangstider end en normal harddisk, hvilket giver flere fordele for brugeren. Windows starter markant hurtigere, og du kan forvente opstartstider på 8-10 sekunder. Også tungere programmer som Photoshop kører betydeligt hurtigere end på en normal harddisk. Generelt er computeren bare en fornøjelse at bruge, efter installationen af en Solid State Disk.

Harddisk vs. Solid State Disk

Hvis vi skal komme lidt nærmere ind på, hvor stor forskel i ydelsen der er mellem en traditionel harddisk og en Solid State Disk, kan vi med fordel se på nedenstående grafik.

Her er ydelsen på en 256GB Solid State Disk sammenlignet med en 7200 rpm harddisk, svarende til den som sidder i mange computere. Ydelsen er sammenlignet på tre områder: hvor hurtigt booter Windows 7, hvor lang tid tager det at kopiere en 800MB fil samt ydelsen i Photoshop med flere filer åbne.

Som det ses af grafen halveres boottiden på Windows 7 ved at skifte til en Solid State Disk. Med en almindelig harddisk tager det i nedenstående system næsten 70 sekunder at indlæse Windows 7, mens det med en Solid State Disk kun tager omkring 30 sekunder. Det lyder måske ikke så imponerende, men det skal bemærkes, at den angivne tid er når Windows er helt færdig med at indlæse og disken stopper med at køre. Systemet kan sagtens bruges før denne tid, og min egen laptop, som er et par år gammel, starter Windows 7 op på et sted mellem 10 og 15 sekunder.

Hvis vi kigger nærmere på hastigheden på kopiering af større filer, ses det at det tager 40 sekunder at kopiere en 800MB fil med en harddisk, mens det med en Solid State Disk kun tager ca. 12 sekunder. Kigger vi på ydelsen i Photoshop er den også kraftigt forbedret.

Der er altså tale om en stor forskel i ydelsen på samtlige testede parametre, og en Solid State Disk er virkelig en af de få opgraderinger der, efter min mening, er alle pengene værd. Du behøver ikke at have den allernyeste computer for at få glæde af en Solid State Disk, selv på en laptop med et par år på bagen, kan en Solid State Disk virkelig gøre underværker.

Harddisk vs. Solid State Disk

Hvilken Solid State Disk skal jeg vælge?

Nu har vi fået belyst nogle af fordelene ved at investere i en Solid State Disk, og nu melder det store spørgsmål sig derfor. Hvilken disk skal jeg købe? Dette spørgsmål vil vi forsøge at besvare, ved at komme med vores bud på to gode Solid State Diske.

Set ud fra en økonomisk synsvinkel, er der efter vores mening mest fornuft i at købe en Solid State Disk på 250GB. Vores erfaring er, at en 128GB disk ofte ikke er stor nok til at indeholde alle dine data. Derved skal du alligevel have en almindelig harddisk til dine data, og derved forsvinder nogle af fordelene ved en Solid State Disk. En disk på 250GB burde være være nok til de fleste, og de er faldet meget i pris på det sidste. Vi anbefaler derfor at kigge nærmere på en Solid State Disk i denne størrelse, fx. denne Samsung, da du her får alle fordelene ved en Solid State Disk til en fornuftig pris.

Til dem der bare ikke kan få plads nok, og er villig til at betale for det, findes der Solid State Diske med en kapacitet på hele 960GB, fx. denne SanDisk. Dette burde være plads nok for de fleste, og de er efterhånden også kommet ret langt ned i pris.


Om forfatteren

Brian Andersen

er en af initiativtagerne til E-magazine, idet han synes der mangler et alternativ til de etablerede medier. Brian interesser sig primært for ny teknologi, herunder mobiltelefoner, TV samt gadgets i alle former. Han interesserer sig også for film, og nogle vil måske ligefrem mene, at han er lidt af en nørd.Back to Top ↑